JB Studio


De studio van JB geluidstechniek (voorheen JB StudioHome) bevindt zich in een pand aan de Lekdijk, in Krimpen aan den IJssel. Een routebeschrijving vind je hier.
Muziekvoorbeelden vind je hier en hiernaast bij “Laatste opnames”.

De studio bestaat uit een geïsoleerde opnameruimte in het souterrain van ongeveer 35 m2. In de nineties had ik hier een commerciële studio met analoge mengtafels en digitale recorders, inmiddels worden alle opnames gemaakt met een computer
Aanwezig in de opnameruimte zijn een Fender Rhodes piano, een midi-keyboard, 2 conga’s, diverse gitaren, en een drumstel in een apart drumhok met schuifpui, afluistering om te mixen, en een uitgebreid koptelefoonsysteem.

Beneden afluistering 1
Drumkit
Conga-piano

In de bovenliggende etage van 39 m2 kan ook worden opgenomen, en gemixt op nog eens 3 speakersystemen, dit is vaak de “controlekamer’ tijdens wat grotere sessies.

Boven afluistering 3
Boven afluistering 4

Er zijn dus in totaal minimaal 3 ruimtes waar kan worden opgenomen, waardoor het prima te doen is om een band in één keer op te nemen, en later bepaalde partijen over te doen, toe te voegen of te repareren. Ook is er een overdekte, gedeeltelijk open zit- lounge- & rookhoek van 20 m2 grenzend aan de opnameruimte.

rookhok bijgesneden

In de zomer is het in de riante tuin aan de andere kant van het pand prettig toeven.
tuin 2jbgeluid daylight studio 03 klein.JPG

Techniek:

Meestal werk ik met Cubase versie 10, of Reaper, aangevuld met de nodige plugins, o.a. Waves horizon bundle en IK multimedia fender collection

Dit alles draait op een i7 6-core pc, ik heb RME geluidskaarten: 2x Digiface, 1 x Multiface 2.

Pre-amps en converters; 3x Behringer Ada8200, in totaal 24 in- en uitgangen. Ben er zeer tevreden over; lage latency, prima klank voor het geld. In theorie niet echt hi-end, ik weet het, maar na vergelijken met andere merken kwamen ze toch als één van de beter klinkende preamps uit de bus ook naast duurdere modellen, hoorbaar beter wordt het pas vanaf het 10-voudige aan investeringen, en dan nog is het verschil in klank te verwaarlozen..

Er is een aparte computer voor speakermanagement en multimedia toepassingen (50″ flatscreen), beide computers zijn op beide verdiepingen te bedienen, en ook draadloos d.m.v de Jurmix door het hele pand. Alle computers staan in een aparte server ruimte.

De afluistering:
In de bovenverdieping;
2x Alesis monitor One mk1 ,
2x Event Opal speakers,
Een actief systeem, bestaande uit een Nubert AW – 7 subwoofer, en 2x Alesis elevate5 mk2speakers bij een aparte werkplek.
In de opnameruimte;
2x Genelec 1032A en 2x Rel Q200E subs met actieve crossover en (time domain en EQ) correctie.

Er is een uitgebreid koptelefoonsysteem, met 8 afzonderlijke mixen, er zijn ongeveer 25 koptelefoons, gesloten en open modellen. Ook is er een talkback- en intercomsysteem, dat geautomatiseerd aan en uit gaat wanneer dat nodig is. Favoriete koptelefoons; ATH-M40 5x, ATH-M 50 2x, HD25 mkII 2x, Roland RH-A30

Er zijn genoeg microfoons en di’s, zie de lijst (komt later). Ook is het mogelijk speciale microfoons en pre-amps in te huren.

Electrische gitaren neem ik tegenwoordig vaak direct in de computer op, er zijn prima plugins beschikbaar om gitaarversterkers te emuleren. Natuurlijk kan er ook gewoon met een gitaarversterker worden opgenomen, het voordeel van de eerste methode is: geen overspraak en herrie, en het geluid is achteraf makkelijker te manipuleren.


Een uitgebreide apparatuurlijst vind je binnenkort hier.
Neem gewoon even contact op als je meer informatie wilt.