iPad pic Jurmix small

Jurmix

Change language to: English

Updated 14-07-2015

Also check: Jurmix updates for Cubase 8

Jurmix is de naam voor de door mij ontwikkelde Lemur-template voor iPad waarmee ik Cubase (v8.0.20) bedien in mijn studio.

Jurmix is vooral bedoeld voor het sneller opzetten van mixen, veel sneller en veel nauwkeuriger kunnen bedienen van plugins, het automatiseren van mixen, en A-B’en van mixen met referentietracks.

 

Ik ben er ongeveer 2 jaar (en nog steeds) mee bezig, daarvoor had ik al met Touchosc geëxperimenteerd, maar dat was toch te beperkt. Liine (Lemur) heeft een open community, met een geweldig forum, waar iedereen elkaar helpt. Mede daardoor is het mij gelukt zover te komen als ik nu ben; ik kan veel sneller mixen en editen op de iPad, (bijna) zonder de muis te gebruiken!

Cubase heeft een hoop mogelijkheden, maar zoals zo veel software helaas ook veel beperkingen.
Mijn grootste kritiek op Steinberg is dat ze niets echt afmaken. Voorbeeld hiervan is de “generic remote” het hart van remotecontrol in Cubase, heel veel (nieuwe) functies ontbreken (nog?), sommige zijn halfslachtig uitgevoerd, plugin control is eigenlijk onmogelijk door de manier waarop het geïmplementeerd is.
Kortom er waren ook wel wat hindernissen te nemen.

Techniek:
Jurmix werkt met 2 Mackie control emulaties voor een 16 kanalen mixer, en een aantal “generic remote” pagina’s, waaronder 14 bits (NRPN, nauwkeuriger dan normale midi) pagina’s voor o.a. EQ. Voor de midi-distributie gebruik ik Loopmidi. Verder kan ik door gebruik van Bome midi translator (in de achtergrond) ook Windows functies en Foobar bedienen.

Het is nu ook mogelijk meerdere iPads te gebruiken met Lemur/Jurmix. Je hebt dan maximaal een 32 kanaals mixer (4x MCU), alle andere menu’s en pagina’s kan je op alle aangesloten iPads openen. Het maximum aantal is 8 iPads.

iPad pic Jurmix 32 channels Dual Ipad

Een opsomming van de “features” van de Jurmix:
Combinatie van “Mackie control” en “Cubase generic remote” funties, best of both worlds.
Jurmix bestaat grofweg uit een “buitenring” met sneltoetsen naar popups voor veelgebruikte functies, en daarbinnen pagina’s met de volgende functies:
Een “16 kanaals mixer” gedeelte, waarin je de faders, panning, sends on faders en cue sends kan regelen van 16 kanalen tegelijk, de “kanaal naam display” is ook de “select button”.
Ook kan je hier bij solo state (SIP/PFL/AFL), en via een menu bij solo en mute, rec enable en talkback, de automatisering, VSTi’s, Media, presets etc.
Het “selected channel” gedeelte bevat één “overzichtspagina”, en
10 speciale pagina’s” voor ultieme, gescheiden controle van insert, strip, alle eq parameters, sends, quickcontrols, instrument, masterfx en mastersectie..
In de “buitenring” bevinden zich knoppen en menu’s voor: uitgebreid transport- en clickcontrol, inspector, meter, mixer, workspaces, zoom, uitgebreide controlroom, een edit-pagina, en een marker menu.

Speciale knoppen (die alleen de Jurmix heeft):

Solo state selector
button SOLO in PLACE
button SOLO PFL
button SOLO AFL
, kiezen tussen “Solo in place, PFL of AFL” met één knop.
Lemur/Cubase users; zie voor gratis download van deze feature: Cubase 7 Solo/Listen button

Open with plugins:
Button open With plugins
(volledig geautomatiseerd plugins openen en sluiten dmv kanaalkeuze).

Plugin auto edit:
buttons Plugin auto edit
Geautomatiseerd plugins openen en sluiten bij het gebruik van insert parameter control via Jurmix.

EQ type selector:
button EQ TYPE menu
Per EQ-band kiezen tussen de verschillende soorten EQ d.m.v. een menu.

Auto-edit:
buttons autoedit
Geautomatiseerd de channeleditor openen en sluiten dmv MCU functies.

Zoom to track:
button ZOOM to track
Altijd automatisch het geselecteerde kanaal gecentreerd groot in beeld n.a.v kanaalkeuze, scrollt dus NIET buiten beeld zoals in Cubase zelf…

A/B button en foobar control:
button FOOBAR CONTROL
Snel switchen tussen Cubase en Foobar, om mixen snel te kunnen vergelijken met referentie-tracks.

Listen button voor het “selected channel” die altijd werkt, ook als de mixer uit focus is (= bug in Cubase).Update: deze bug is opgelost in Cubase 8.0.20, het generic remote commando voor “selected channel>listen” vind je nu in “command> edit>listen.

Mixer presets dmv scripts, zoals ‘show only audio, groups, fx-returns”, en meer.
button MIXER scripts

RME totalmix control
buttons CONTROLroom
Uitgebreide control-room sectie voor de bediening van alle aangesloten speakers en koptelefoons in RME-totalmix, mijn geluidskaart (big thanks to “softcore”, user on the Liine forum for helping me out on this).

De rood omrande “zoom” buttons
button ZOOM
veranderen bij aanraking in een “touchstrip” waarmee je horizontaal en vertikaal in en uit kan zoomen, onder de mixer zitten links en rechts (o.a. bij de tijdcode display) aanraakpunten voor “channelscroll”.

Windows Control (het starten van programma’s en openen en sluiten van mappen) is mogelijk in combinatie met Bome midi translator.

MIXER MENUE:

PROJECT MENUE:

Meer “screenshots”:

MIXER>FADERS:
MIXER>PAN control:
MIXER>SENDS on FADERS:
MIXER>CUE SENDS on FADERS:
SELECTED CHANNEL>OVERVIEW:
SELECTED CHANNEL>INSERT SELECT:
SELECTED CHANNEL>STRIP SELECT:
SELECTED CHANNEL>STRIP CONTROL:

SELECTED CHANNEL>EQ:

SELECTED CHANNEL>SENDS:

EDIT PAGE:

CONTROLROOM:

CUBASE PREFERENCES:

WINDOWS CONTROL: